Υπολογισμός θερμικών φορτίων

Είναι σημαντικό να επιλέξετε τζάκι / ξυλόσομπα με κατάλληλη για τον χώρο σας θερμική απόδοση. Αν επιλέξετε σωστά, θα μείνετε ικανοποιημένοι τόσο από την ίδια τη θερμάστρα όσο και από την εξοικονόμηση των λειτουργικών της εξόδων. Οι οδηγίες που ακολουθούν θα σας βοηθήσουν να υπολογίσετε την «ιδανική» θερμική απόδοση σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ωστόσο, η «ιδανική» θερμοκρασία εξαρτάται πάντα από τις προσωπικές προτιμήσεις του καθένα. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες πληροφορίες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη…

Εάν επιλέξετε μεγάλη θερμάστρα και μειώσετε τα καυσόξυλα για να αντισταθμίσετε το κόστος, αυτό σημαίνει ότι ο θάλαμος καύσης δεν θα επιτυγχάνει ενδεχομένως τη σωστή θερμοκρασία λειτουργίας και έτσι, αν πρόκειται για παραδοσιακή ξυλόσομπα, το θερμαντικό σώμα δεν θα ακτινοβολεί τη θερμότητα, η δε σύγχρονη ξυλόσομπα μεταφοράς θερμού αέρα δεν θα είναι σε θέση να μεταφέρει τη θερμότητα. Το αποτέλεσμα θα είναι αδύναμη φωτιά και ανεπαρκής θερμική απόδοση. Εάν μειώσετε τη θερμοκρασία, τα αέρια θα ανεβαίνουν με πιο αργούς ρυθμούς στην καπνοδόχο προκαλώντας ενδεχομένως προβλήματα λόγω της παραγωγής κρεοζώτου και συμπυκνωμάτων. Θα είναι επίσης δύσκολο να διατηρείτε το τζάμι καθαρό διότι η χαμηλή θερμοκρασία μειώνει την αποτελεσματικότητα του αυτόματου συστήματος καθαρισμού με αέρα. Τέλος, από περιβαλλοντικής άποψης, εάν επιλέξετε μεγάλη θερμάστρα και μειώσετε στη συνέχεια τον όγκο καυσόξυλων, αυξάνεται η παραγωγή καπνού και προκαλείται μεγαλύτερη ρύπανση.

Από την άλλη, εάν επιλέξετε υπερβολικά μικρή θερμάστρα και αναγκάζεστε στη συνέχεια να την υπερφορτώνετε για να ζεστάνετε τον χώρο σας τις πολύ κρύες ημέρες, ενδέχεται να προκαλέσετε μόνιμη βλάβη τόσο στη θερμάστρα όσο και στο σύστημα της καπνοδόχου λόγω της υπερθέρμανσης της ξυλόσομπας και των επιμέρους τμημάτων της καπνοδόχου.


Πώς να υπολογίσετε την κατάλληλη ισχύ της θερμάστρας

Κλιματικός Χάρτης της Ευρώπης

Κλιματικός Χάρτης της Ευρώπης

Μ
x
Π
x
Υ
= Κυβικά (m3)

Καταρχάς, επιλέξτε περιοχή διαμονή σας και έπειτα πολλαπλασιάστε Μήκος x Πλάτος x Ύψος (σε μέτρα) και επιλέξτε μία από τις τρεις κατηγορίες που ακολουθούν, ανάλογα με τον τρόπο που αξιολογείτε τον τύπο μόνωσης του χώρου όπου θα εγκατασταθεί η θερμάστρα σας. Έτσι θα είστε σε θέση να υπολογίσετε με αρκετή ακρίβεια τη θερμική ισχύ της θερμάστρας που επιβάλλουν οι ανάγκες σας. Λαμβάνοντας υπόψη όσα επισημαίνονται στην προηγούμενη ενότητα, θα είστε σε θέση να επιτύχετε την ιδανική ισχύ για τις ανάγκες του χώρου σας.

ΜΟΝΩΣΗΠΕΡΙΓΡΑΦΗ
ΧαμηλήΧωρίς διπλά τζάμια ή ενδιάμεση μόνωση τοιχοποιίας
ΜέτριαΜερικά διπλά τζάμια ή μερική ενδιάμεση μόνωση τοιχοποιίας
ΥψηλήΜόνωση τελευταίας τεχνολογίας

Συνήθης υπολογισμός

Επιλέξτε Περιοχή: Μεσογειακή
Μ5.00m x Π4.90m x Υ2.95m = 72.28m3
Επιλέξτε τύπο μόνωσης: Χαμηλή
Αποτέλεσμα: 4.82kw

Συνεπώς, η απαιτούμενη ισχύς της θερμάστρας είναι κατά προσέγγιση 5,00kW (στρογγυλοποιημένα) και δεν υπερβαίνει τα (4.82 kW + 1 kW =) 5.82 kW (η θερμάστρα με την αμέσως μεγαλύτερη ισχύ είναι 6,00 kW).

Το αποτέλεσμα προκύπτει από τον συνήθη υπολογισμό που αφορά ξυλόσομπες για τη θέρμανση ενός χώρου σε ικανοποιητική θερμοκρασία (22ºC) όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι 0ºC.

Συναγωγή Θερμότητας ή και Ακτινοβολίας

Πολλά στοιχεία του σχεδιασμού μιας ξυλόσομπας αφορούν μάλλον ζητήματα αισθητικής και προσωπικού γούστου παρά τις επιδόσεις λειτουργίας της. Ωστόσο, παρατηρείται σημαντική διαφορά επιδόσεων μεταξύ θερμαστρών που ακτινοβολούν απευθείας τη θερμότητα στον χώρο σε σύγκριση με εκείνες που χρησιμοποιούν τεχνολογία μεταφοράς του θερμού αέρα (συναγωγή).

Ακτινοβολία

Η θερμότητα εκπέμπεται με τη μορφή αόρατου φωτός. Στην ξυλόσομπα η ακτινοβολία εκπέμπεται από τις φλόγες. Οι ακτίνες μεταφέρονται με τον αέρα έως ότου συναντήσουν κάποιο υλικό που θα τις απορροφήσει. Το υλικό αυτό γίνεται έτσι πιο ζεστό. Αυτός ο τύπος θέρμανσης είναι ιδανικός για ψηλοτάβανα δωμάτια (διότι η θερμότητα δεν ανεβαίνει τόσο γρήγορα και δεν χάνεται στον χώρο της οροφής), για κτίρια με έντονα ρεύματα αέρα, ή για εσάς που απλά επιθυμείτε γρήγορη και άμεση θερμότητα από τη θερμάστρα σας. Οι θερμάστρες από μαντέμι και όσες κατασκευάζονται από βαριές χαλύβδινες πλάκες διαθέτουν τεχνολογία ακτινοβολίας. Είναι σημαντικό τα έπιπλα να τοποθετούνται σε απόσταση ασφαλείας από την ξυλόσομπα για να αποφεύγεται η φθορά τους λόγω της ακτινοβολούμενης θερμότητας. Επίσης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ειδικά παραπετάσματα για προστασία του δαπέδου και τον τοίχων, διασφαλίζοντας έτσι περισσότερο κενό χώρο γύρω από τη θερμάστρα.

Ακτινοβολούμενη θερμότητα

Μεταφορά θερμότητας μέσω του αέρα (συναγωγή)

Ο αέρας γύρω από τη θερμάστρα ζεσταίνεται, διογκώνεται και ανεβαίνει ψηλά. Εάν η θερμάστρα διαθέτει θάλαμο αγωγής, ο αέρας μεταξύ της θερμάστρας και των πλακών θερμαίνεται γρηγορότερα. Ο θερμός αέρας ανεβαίνει ψηλά και μετατοπίζεται από τον ψυχρότερο αέρα ο οποίος με τη σειρά του, θερμαίνεται και ανεβαίνει ψηλά. Αυτός ο κύκλος διευκολύνει τη ροή του αέρα σε ολόκληρο το δωμάτιο. Ο θερμός αέρας συγκεντρώνεται κάτω από την οροφή και μπορεί να χαμηλώσει προς το δάπεδο με τη χρήση ανεμιστήρα οροφής. Η θέρμανση του χώρου μέσω αγωγής θερμότητας διαρκεί λίγο περισσότερο σε σύγκριση με τη μέθοδο της ακτινοβολίας. Για τον λόγο αυτό μπορείτε να χρησιμοποιείτε ανεμιστήρα ώστε να επιταχύνετε τον κύκλο της θερμότητας και να ζεστάνετε πιο γρήγορα τον χώρο. Παρόλο που η θερμική απόδοση των θερμαστρών ακτινοβολίας και αγωγής είναι σχεδόν όμοια, η χρήση του ενός ή του άλλου τύπου θερμάστρας παρουσιάζει ορισμένα πλεονεκτήματα ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες του χώρου εγκατάστασης.

Θέρμανση μέσω μεταφοράς (αγωγής) του θερμού αέρα

Παράδειγμα: η θερμάστρα ακτινοβολίας είναι αποδοτική σε σχετικά ανοιχτούς χώρους όπου η ακτινοβολούμενη θερμότητα διαχέεται. Αντίθετα, σε μικρούς χώρους, η παραγόμενη θερμότητα προκαλεί δυσφορία. Επίσης, η ακτινοβολούμενη θερμότητα κατανέμεται πιο δύσκολα στα υπόλοιπα δωμάτια του σπιτιού. Η θερμάστρα μεταφοράς θερμού αέρα, από την άλλη, παράγει θερμό αέρα που μπορεί πιο εύκολα να κατανεμηθεί σε άλλους χώρους. Μπορείτε επίσης να καθίσετε σε μικρή απόσταση χωρίς η θερμότητα να σας προκαλεί δυσφορία. Η Arte, ως κορυφαίος κατασκευαστής θερμαστρών καύσης ξύλου, προσφέρει συστήματα θέρμανσης με τεχνολογία ακτινοβολίας και μεταφοράς του θερμού αέρα, τόσο για γρήγορη θέρμανση όσο και για εξαιρετική κυκλοφορία της θερμότητας.

Πιστοποίηση

Όλα τα προϊόντα που διανέμονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι πιστοποιημένα με CE.

Υπάρχουν δύο είδη πιστοποιήσεων για CE:

 1. SYSTEM 3, η οποία είναι πιστοποίηση από τρίτο ανεξάρτητο φορέα σε σχέση με την εταιρία παραγωγής.
 2. SYSTEM 4, η οποία είναι αυτοπιστοποίηση από την ίδια την εταιρία παραγωγής του προϊόντος.

Η πιστοποίηση System 3 πραγματοποιείται από ελεγμένους οργανισμούς, ιδιωτικούς ή κρατικούς, οι οποίοι κοινοποιούνται από κάθε κράτος ξεχωριστά σε κεντρικούς καταλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι κατάλογοι αυτοί περιλαμβάνουν τον τετραψήφιο αριθμό αναγνώρισης του κοινοποιημένου οργανισμού καθώς και ποιους τομείς και προϊόντα μπορεί να πιστοποιεί ο κάθε οργανισμός.

Πιο συγκεκριμένα, λοιπόν, τα προϊόντα μας είναι πιστοποιημένα από το γερμανικό εργαστήριο RRF (Rhein-Ruhr Feuerstätten Prüfstelle) με αριθμό1625, καθώς επίσης και από το εργαστήριο Termotest Consult με αριθμό 1999 και από το εργαστήριο ESTIA CONSULTING με αριθμό 2602.

Οι κατάλογοι κοινοποιημένων οργανισμών που κάνουν πιστοποιήσεις μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα του Nando (New Approach Notified and Designated Organizations)

Γιατί ξύλο;

Με την κατάλληλη διαχείριση των δασών, η καύση ξύλου δεν εξαντλεί τους φυσικούς πόρους. Η θέρμανση με χρήση ξύλου δεν συμβάλλει κατά κανόνα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Τα νεαρά δέντρα που καίτε στην εστία σας απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Η καύση ξύλου εκλύει μόνο την ποσότητα CO2 που απορρόφησε το δέντρο από την ατμόσφαιρα κατά την ανάπτυξή του.

Η σήψη των δέντρων στα δάση παράγει την ίδια ποσότητα CO2 με την καύση του ξύλου αυτήν καθεαυτή.

Εκτός του ότι είναι φιλική προς το περιβάλλον, η θερμότητα που παράγεται από την εστία ζεσταίνει όπως οι ζεστές αχτίδες του ήλιου τις ηλιόλουστες χειμωνιάτικες μέρες. Η ακτινοβολούμενη θερμότητα είναι αυτή που μεταδίδεται μέσω ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στο υπέρυθρο φάσμα. Ακόμη και όταν ο αέρας είναι πολύ ψυχρός, μπορείτε να νιώσετε τις ζεστές αχτίδες του ήλιου στο δέρμα σας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα του ξύλου είναι ότι παράγεται τοπικά, γεγονός που δημιουργεί θέσεις εργασίας στον τόπο σας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται τα έσοδα από φόρους για την περιοχή σας.

Καύση ξύλου & αιωρούμενα σωματίδια

Η θέρμανση με ξύλα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια δυναμική αναβίωση. Δυστυχώς το ξύλο όταν καίγεται, εκπέμπει, εκτός από θερμότητα και ακτινοβολία, υποπροϊόντα της καύσης όπως τα πολυσυζητημένα αιωρούμενα σωματίδια.
Παρόλο που η καύση του ξύλου είναι μια οικολογική εναλλακτική λύση θέρμανσης, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο όταν δεν λειτουργείται σωστά τις συσκευές καύσης (σόμπες, τζάκια κ.ά.).

Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια?

Η σκόνη ως φυσικό συστατικό του αέρα είναι παντού γύρω μας. Χωρίζεται σε σκόνη ορατή στο ανθρώπινο μάτι και λεπτόκοκκη, μη ορατή σκόνη. Τα αιωρούμενα σωματίδια, είναι μικροσκοπικά, εν μέρει στερεά ή υγρά σωματίδια τα οποία δεν πέφτουν στο έδαφος αμέσως, αλλά παραμένουν στην ατμόσφαιρα για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.
Αυτά τα σωματίδια (PM10) είναι μικρότερα από δέκα χιλιοστά του χιλιοστού ή δέκα φορές μικρότερα από το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας και μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβή για το σύνολο του αναπνευστικού συστήματος.

Πως δημιουργούνται τα αιωρούμενα σωματίδια και πως μπορούν να προληφθούν?

Τα αιωρούμενα σωματίδια προκύπτουν από βιομηχανικές διαδικασίες, διαδικασίες καύσης και από την κίνηση στον δρόμο με τη μορφή καυσαερίων και σωματιδίων που προκύπτουν από τη φθορά του οδοστρώματος και των ελαστικών. Πηγές αιωρούμενων σωματιδίων είναι επίσης η σκόνη που προκύπτει από τις αγροτικές εργασίες κυρίως κατά τη διάρκεια ξηρασίας. Υπάρχουν επίσης και φυσικές πηγές σκόνης όπως οι έρημοι και η γύρη. Όλα αυτά τα αιωρούμενα σωματίδια μεταφέρονται σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις μέσω των ρευμάτων αέρα.
Η καύση του ξύλου παράγει αιωρούμενα σωματίδια σε διάφορους βαθμούς. Η ποσότητα και ποιότητα τους εξαρτάται από την ποιότητα της συσκευής, το καύσιμο αλλά και τον τρόπο που λειτουργεί η συσκευή. Όταν ένα ξερό καυσόξυλο καίγεται σε συσκευή εφοδιασμένη με καινοτόμο έλεγχο καύσης, οι εκπομπές σωματιδίων είναι τόσο χαμηλές που είναι αβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Όταν στην ίδια συσκευή το ξύλο δεν είναι στεγνό ή όταν δεν λειτουργείτε σωστά τη συσκευή, η καύση είναι ατελής και παράγει μεγάλη ποσότητα σωματιδίων και αιθάλης. Η κατάσταση επιβαρύνεται όταν η συσκευή χρησιμοποιείται σαν μονάδα αποτέφρωσης ή όταν τροφοδοτείται με ξύλα τα οποία περιέχουν βερνίκια, ρητίνες, διαλυτικά η κόλλες. Γι’ αυτό το λόγο, πρέπει κι εσείς να συμβάλετε στην δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος διασφαλίζοντας πως η συσκευή θέρμανσης σας προσφέρει άνεση και ζεστασιά χωρίς να επιβαρύνει την υγεία σας και το περιβάλλον.

Η καύση του ξύλου, παρά τα αιωρούμενα σωματίδια, συνεχίζει να είναι η καθαρότερη λύση

Το ξύλο είναι ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που, σε αντίθεση με τα ορυκτά καύσιμα, δεν εκπέμπει καθόλου επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα (CO2) όταν καίγεται σωστά. Επίσης, σε σχέση με το αργό πετρέλαιο, η τιμή του δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα από τις διεθνείς αγορές. Έτσι χρησιμοποιώντας μια συσκευή θέρμανσης της ARTE@ μπορείτε να αισθάνεστε άνετα και με καθαρή συνείδηση καθώς οι συσκευές ARTE@ εκπέμπουν ελάχιστα σωματίδια και έτσι η θέρμανση με ξύλα γίνεται μια τόσο φιλική προς το περιβάλλον όσο και οικονομική εναλλακτική λύση.

Ένα καθαρότερο μέλλον με την ARTE@

Η καινοτόμος διαδικασία καύσης που έχουν οι ενεργειακές συσκευές ARTE® μειώνει τις εκπομπές σε πολύ χαμηλότερα όρια από τα κατώτατα που προβλέπονται στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο. Οι συσκευές ARTE@ παρουσιάζουν υψηλή απόδοση και ταυτόχρονα συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση του καθαρού αέρα.

Αγοράζοντας ξύλο

Αγοράζοντας καυσόξυλα έτοιμα προς καύση

Τα έτοιμα προς καύση ξύλα από αναγεννημένα δάση μπορούν να αγοραστούν από προμηθευτές:

 • Έτοιμα προς καύση, αποθηκευμένα για τουλάχιστον δύο χρόνια
 • Στεγνά καυσόξυλα, αποθηκευμένα για ένα χρόνο
 • Χλωρά ξύλα από το δάσος

Η ιδανική υπολειμματική υγρασία είναι 12 – 15% και δεν πρέπει να είναι υψηλότερη!

Είτε κόβετε μόνοι σας ξύλα είτε τα αγοράζετε, μην ξεχνάτε: το ξύλο πρέπει να στεγνώνει για τουλάχιστον δύο χρόνια πριν από την καύση του.

Κατά την αγορά, ελέγχετε τα ακόλουθα:

 • Έχουν τα καυσόξυλα τον κατάλληλο τύπο και μέγεθος για τη θερμάστρα σας;
 • Είναι τα κούτσουρα χλωρά ή ξερά; (Αναφέρεται κάπου η περιεκτικότητα υγρασίας;) Σκεφτείτε πόσο χώρο χρειάζεστε για το στέγνωμα των καυσόξυλων – χρειάζεστε χώρο για τουλάχιστον ένα χειμώνα, κατά προτίμηση δύο)
 • Ορισμένοι προμηθευτές καυσόξυλων πωλούν ανά «φορτίο» – τι σημαίνει αυτό; Ζητήστε μέτρηση του όγκου σε κυβικά μέτρα.
 • Σε ορισμένες χώρες τα ξύλα πωλούνται με το κυβικό και όχι με το κιλό

Ενδεικτικές τιμές kg/m3 διαφόρων ειδών καυσόξυλων με 20% υγρασία

Είδος(kg/m3)
1m3 στοιβαγμένων Καυσόξυλων
μήκους ~33cm
(kg/m3)
1m3 χύδην (μη στοιβαγμένα) Καυσόξυλων
μήκους ~33cm
Οξυά453306
Ελιά583394
Δρυς450304
Πεύκη349215
Πηγή: Wood Fuels Handbook, BiomassTradeCentreII
 • Ποια είναι η προέλευση των καυσόξυλων;
 • Εφαρμόζεται αειφόρος διαχείριση της δασικής έκτασης;
 • Βρίσκεται σε εύλογα κοντινή απόσταση; (Είναι εισαγόμενα;)
 • Είναι ξύλο πλατύφυλλων ή κωνοφόρων δέντρων;
 • Παρέχει ο προμηθευτής υπηρεσία στοίβαξης;

Αποθήκευση

Η ικανότητα θερμικής ισχύος δεν θα αξιοποιηθεί στο έπακρο εάν δεν μεριμνήσετε για την απλή αλλά απαραίτητη διαδικασία που αφορά τη στοίβαξη και την προστασία των ξύλων σας. Για την αποφυγή προβλημάτων με υγρασία, βακτήρια και έντομα που ενδέχεται να προκύψουν στο σπίτι σας απαιτείται κατάλληλη αποθήκευση. Για την αποφυγή προβλημάτων με έντομα και υγρασία, αποθηκεύστε τα ξύλα όσο το δυνατόν πιο μακριά από το εσωτερικό του σπιτιού σας. Μην αποθηκεύετε ξύλα στο υπόγειο διότι μια παρτίδα ξύλων (4 m3 ) μπορεί να αποδεσμεύσει περισσότερα από 550 λίτρα νερού. Ο βασικός κανόνας είναι να προστατεύετε τα ξύλα από το νερό, αλλά όχι από τον ήλιο ή τον άνεμο (Εικ. 1 & 2). Τα χλωρά ξύλα θα στεγνώσουν αργά ή και καθόλου αν δεν προστατευθούν, ενώ τα στεγνά ξύλα υπάρχει κίνδυνος να υγρανθούν.

Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες για την αποθήκευση των ξύλων:

 1. Επιτρέψτε στον αέρα να κυκλοφορεί στοιβάζοντας τα ξύλα εναλλάξ (μία στρώση κατά μήκος-μία στρώση κατά πλάτος), εάν είναι εφικτό.
 2. Προστατέψτε τα ξύλα από τη βροχή και το χιόνι καλύπτοντάς τα με μουσαμά ή τοποθετώντας τα κάτω από υπόστεγο με ξύλινη οροφή.
 3. Η κάτω στρώση των ξύλων πρέπει να ακουμπά σε άχρηστα ξύλα ή σε ξύλινες παλέτες.

Ο παραδοσιακός τρόπος προετοιμασίας των ξύλων είναι να τα τεμαχίσετε, να τα σκίσετε και να τα στοιβάξετε χωρίς να ακουμπούν στο έδαφος για έναν ολόκληρο χρόνο. Αν και η περιεκτικότητα υγρασίας του ξύλου μπορεί κατά κανόνα να μειωθεί στο 20% μέσα σε δύο έως τρεις μήνες, για την επίτευξη όμως του ιδανικού ποσοστού της τάξεως του 10 έως 15% μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος (σχεδόν 18 μήνες).

Θερμική απόδοση

Ο βαθμός απόδοσης ενός ξύλου δεν εξαρτάται μόνο από το είδος του, αλλά και από το ποσοστό υγρασίας του, καθώς και τη θερμοκρασία του χώρου καύσης.

Για αποδοτικότερη και μακρύτερη καύση, χωρίς εκπομπές βλαβερών ουσιών, τα ξύλα πρέπει να είναι στεγνά. Ιδανικά, το ποσοστό υγρασίας τους δεν πρέπει να ξεπερνά το 12% με 15%.

Αν η τιμή υπερβαίνει το 20%, η καύση δεν γίνεται σωστά, ενώ σε περίπτωση που το ξύλο έχει μόλις κοπεί, η υγρασία ξεπερνά το 60% με αποτέλεσμα αυτό να καθίσταται ακατάλληλο. Ο λόγος; Αδύναμη, χλομή φωτιά με πυκνό καπνό, άκαυτη πίσσα και κρεοζότο, που λερώνουν το κεραμικό τζάμι και τον καπναγωγό.

Είναι προτιμότερο να προμηθεύεστε τα ξύλα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και να τα αποθηκεύετε σε σκιερό και αεριζόμενο χώρο, ώστε να εξασφαλίσετε καλύτερη και ποιοτικότερη καύση το χειμώνα.

Τύποι ξύλου

Μπρικέτες

«Αρπάζουν» πολύ εύκολα και καίγονται αργά. Είναι οικονομικές, διότι θα χρειαστείτε μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με τα κοινά καυσόξυλα, ενώ επίσης αποθηκεύονται εύκολα. Επιπλέον, από την καύση τους παράγεται μικρότερη ποσότητα στάχτης σε σύγκριση με το ξύλο.

Σημύδα

Το ξύλο πλατύφυλλων δέντρων «αρπάζει» εύκολα παράγοντας υψηλή θερμική ενέργεια. Παράγει λιγότερο καπνό και στάχτη σε σύγκριση με άλλους τύπους ξύλου και καίγεται αθόρυβα. Τα ίδια χαρακτηριστικά ισχύουν για τη φλαμουριά και την καστανιά.

Οξιά

Το ξύλο κωνοφόρων είναι ιδανικό για καύση αλλά απαιτείται υψηλή θερμοκρασία για την ανάφλεξή του. Έχει μεγάλο βάρος, μεγάλη πυκνότητα και καίγεται παράγοντας ήρεμη φωτιά που διαρκεί περισσότερο. Για βέλτιστη απόδοση, τα ξύλα θα πρέπει να έχουν στεγνώσει καλά. Το ίδιο ισχύει για τη δρυ, εφόσον έχει στεγνώσει για 2-3 χρόνια.

Τύπος ΞύλουΘερμική Χωρητικότητα
(Kcal/h – 1Kg)
Μπριγκέτα5.000
Σημύδα4.800
Καρυδιά4.731
Δρυς4.619
Οξιά4.578
Έλατο4.588
Βελανιδιά4.548
Πεύκο4.457
Ελιά4.100
Λεύκα4.022
860Kcal/h = 1Kw/h

Οι αναφερόμενες τιμές βασίζονται σε υπολειμματική υγρασία του ξύλου της τάξεως του 15%.

Χρήσιμες συμβουλές

 1. Επιλέγετε πάντα στεγνά καυσόξυλα. Για την αποδοτική καύση του ξύλου θα πρέπει να έχει εξατμιστεί κάθε ίχνος νερού. Θα αναγνωρίσετε τα στεγνά ξύλα από τις ακτινωτές ρωγμές και τον φλοιό τους που αποσπάται εύκολα. Μπορείτε να επιλέξετε να αγοράσετε είτε στεγνά ξύλα είτε χλωρά κούτσουρα (εφόσον αποφασίσετε να τα στεγνώσετε μόνοι σας).
 2. Αποφύγετε ξύλα που «σκάνε» (φουντουκιά, κωνοφόρα όπως κέδρο, ελάτη και πεύκο), διότι μπορεί να προκαλέσουν φθορά στη θερμάστρα ή στον καπνοσωλήνα.
 3. Δώστε προσοχή στο μέγεθος των ξύλων. Τα καλά καυσόξυλα πρέπει να έχουν κοπεί τουλάχιστον δύο φορές.
 4. Προτιμήστε δρυ, σημύδα, ελιά, ξύλο πλατύφυλλων υψηλής πυκνότητας διότι η καύση τους διαρκεί περισσότερο. Ένας τόνος καυσόξυλων από πλατύφυλλα δέντρα καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο σε σύγκριση με έναν τόνο ξύλων από κωνοφόρα, ενώ όσο μεγαλύτερη η πυκνότητα του ξύλου, τόσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια καύσης του και τόσο μικρότερος ο όγκος που απαιτείται.

Καπνοδόχος και Ασφάλεια

Πριν από την εγκατάσταση της ξυλόσομπας ARTE® ο καπνοδοχοκαθαριστής ή κάποιος εξειδικευμένος τεχνίτης πρέπει να ελέγξει την κατάσταση και τη λειτουργικότητα των καπνοδόχων σας.

(EN 13384-1 & EN 13384-2)

Με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσετε τις βέλτιστες προϋποθέσεις για θέρμανση χωρίς προβλήματα.

Συνήθη προβλήματα καπνοδόχου

 • Επαναχρησιμοποίηση παλιάς καπνοδόχου: Συχνά οι παλιές καπνοδόχοι είναι υπερβολικά μεγάλες για να συνδεθούν με τις σύγχρονες ξυλόσομπες. Αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα του αέρα ελκυσμού δεν είναι ανάλογη προς την ποσότητα θερμότητας που παράγει η σόμπα. Μια υπερβολικά μεγάλη καπνοδόχος σημαίνει ότι θα κάψετε περισσότερο ξύλο από όσο χρειάζεστε και πιθανόν να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για τη διατήρηση της φωτιάς. Θα πρέπει να εγκατασταθεί ένας εσωτερικός σωλήνας εντός της καπνοδόχου, ειδικά για τη σύνδεση της θερμάστρας. Ο σωλήνας αυτός πρέπει να εκτείνεται σε όλο το μήκος της καπνοδόχου και δεν θα πρέπει σε κανένα σημείο να ξεπερνά σε διάμετρο την έξοδο καπναερίων της θερμάστρας. Όμως, προτού βιαστείτε να τοποθετήσετε σωλήνα στην καμινάδα σας, θα πρέπει να γνωρίζετε πώς κατασκευάστηκε η καπνοδόχος σας, καθώς και τον τύπο μόνωσης που διαθέτει. Για παράδειγμα, η θερμότητα που παράγει μια ξυλόσομπα είναι διαφορετική από τη θερμότητα που παράγει ένα ανοιχτό τζάκι και, άρα, ενδέχεται να απαιτούνται ορισμένες εργασίες τροποποίησης της καπνοδόχου.
 • Τοποθέτηση του καπνοσωλήνα στο ελάχιστο απαιτούμενο ύψος: Μια κοντή καπνοδόχος μπορεί να είναι ομορφότερη αισθητικά (αν και οι γνώμες διίστανται), όμως ενδέχεται να μην διασφαλίζει επαρκή ελκυσμό στη θερμάστρα. Συζητήστε με κάποιον επαγγελματία για να υπολογίσετε το κατάλληλο ύψος του καπνοσωλήνα για τη θερμάστρα σας.
 • Υπερβολικά οριζόντιος καπνοσωλήνας: Τα συστήματα εξαερισμού λειτουργούν καλύτερα όταν έχουν κατακόρυφη διάταξη. Ορισμένοι ιδιοκτήτες σπιτιών προτιμούν, αντί να δημιουργήσουν άνοιγμα για την καπνοδόχο στη στέγη, να περάσουν τον καπνοσωλήνα μέσα από παράθυρα ή τοίχους. Όμως αυτό είναι πολύ κακή ιδέα.
 • Τοποθέτηση του καπνοσωλήνα κατά μήκος εξωτερικού τοίχου: Σε αυτήν την περίπτωση δεν τίθεται τόσο ζήτημα ασφάλειας όσο απόδοσης. Η θερμάστρα ζεσταίνει περισσότερους χώρους του σπιτιού όταν ο σωλήνας περνάει κατά μήκος κάποιου εσωτερικού τοίχου και, άρα, όλη η θερμότητα από τον σωλήνα παραμένει μέσα στο σπίτι.
 • Σχηματισμός υπερβολικά πολλών γωνιών και στροφών: Τα συστήματα εξαερισμού πρέπει να ακολουθούν άμεση και ευθεία διαδρομή. Ενδεχόμενες γωνίες και στροφές στον καπνοσωλήνα ευνοούν τον σχηματισμό κρεοζώτου αυξάνοντας τον κίνδυνο πυρκαγιάς.

Παραδοσιακό άναμμα

Κάθε φορά που ανάβετε τη θερμάστρα απαιτείται αρχικά μεγάλος όγκος αέρα. Εφόσον η θερμάστρα έχει κρυώσει, αφήστε το πορτάκι ανοιχτό στην πρώτη σκάλα ώστε να κυκλοφορεί αέρας γύρω από το πορτάκι (ή εάν η θερμάστρα σας δεν διαθέτει χειρολαβή με δύο σκάλες, αφήστε άνοιγμα 1 – 2 cm) για τα πρώτα λεπτά και ανοίξτε τελείως την παροχή πρωτογενούς και δευτερογενούς αέρα.

Επιβλέπετε τη θερμάστρα για όσο χρόνο το πορτάκι παραμένει ανοιχτό.

Για να σχηματίσετε επαρκή στρώση στάχτης στη βάση της θερμάστρας την πρώτη φορά που θα την ανάψετε, χρησιμοποιήστε 1-2 kg ξερού προσανάμματος. Εάν είναι εφικτό, διατηρήστε μια στρώση στάχτης πάχους 2-3 cm στη βάση του θαλάμου καύσης για πρόσθετη μόνωση.

 1. Τοποθετήστε 2-4 ταμπλέτες προσανάμματος ή 7-10 τυλιγμένα φύλλα εφημερίδας κάτω από 1-2 kg ξερού προσανάμματος.
 2. Ανοίξτε την παροχή πρωτογενούς & δευτερογενούς αέρα
 3. Μετά την ανάφλεξη των ταμπλετών προσανάμματος/τυλιγμένων φύλλων, αφήστε το πορτάκι ανοιχτό με διάκενο 1 – 2 cm (ή ασφαλίστε τη χειρολαβή στην πρώτη σκάλα), έτσι ώστε να «τραβήξει» καλά η καπνοδόχος.
 4. Μόλις βεβαιωθείτε ότι η καπνοδόχος έχει ζεσταθεί αρκετά για να «τραβάει» (μετά από 5 – 10 λεπτά), κλείστε το πορτάκι. Εάν πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις, μετά από 15 – 20 λεπτά θα σχηματιστεί στον θάλαμο καύσης μια παχιά στρώση χόβολης και η θερμοκρασία θα αυξηθεί, κάτι που είναι απαραίτητο για τη συνέχιση της καύσης.
 5. Εφόσον ικανοποιείται η προϋπόθεση που περιγράφεται στο σημείο 4, τοποθετήστε 2-3 ξύλα συνολικού βάρους 1,5-3 kg πάνω από τη χόβολη, σε απόσταση περίπου 1 cm το ένα από το άλλο.
 6. Ανοίξτε την παροχή του αέρα στη μέγιστη βαθμίδα, και κλείστε το πορτάκι. Τα χλωρά ξύλα θα «αρπάξουν» μέσα σε 2-3 λεπτά. Εάν όχι, ανοίξτε ελαφρώς το πορτάκι ώστε να εισέρθει επαρκής αέρας για την ανάφλεξη. Κλείστε ξανά το πορτάκι μόλις πάρουν φωτιά τα ξύλα. Κλείστε επίσης την παροχή πρωτογενούς αέρα.
 7. Μειώστε την ποσότητα δευτερογενούς αέρα στην επιθυμητή θέση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καύση. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής αέρας (οξυγόνο) για τη διατήρηση διαυγούς και δυνατής φλόγας όταν μειωθεί η ποσότητα του αέρα καύσης, αλλά και μετά.
 8. Μόλις η φωτιά καταλήξει σε παχιά στρώση χόβολης, μπορείτε να προσθέσετε ξανά ξύλα επαναλαμβάνοντας τα βήματα 5 & 7.

Άναμμα χωρίς εκπομπή CO

 1. Ανοίξτε την παροχή πρωτογενούς και δευτερογενούς αέρα. Εάν χρειαστεί, κρατήστε το πορτάκι ελαφρώς ανοιχτό με διάκενο περίπου 1 – 2 cm (ή ασφαλίζοντας τη χειρολαβή στην πρώτη σκάλα).
 2. Τοποθετήστε 2-3 ξύλα συνολικού βάρους 1,5-3 kg και μήκους 30-35 cm μέσα/έξω σε κάθε πλευρά της βάσης. (Εικ.Α & Εικ.Β).
  • Για να αποφύγετε την εκτίναξη σπινθήρων στο τζάμι, είναι σημαντικό να μην εφάπτονται τα κούτσουρα στο τζάμι της θερμάστρας.
 3. Τοποθετήστε 2-3 ταμπλέτες προσανάμματος ή 5-8 τυλιγμένα φύλλα εφημερίδας ανάμεσα στα ξύλα.
 4. Προσθέστε από πάνω λίγα ξερόκλαδα (1-2 kg) σε διάταξη ζιγκ-ζαγκ. (Εικ.Α & Εικ.Β)
 5. Τέλος, τοποθετήστε ένα μέτριο κούτσουρο στην κορυφή της στοίβας και ανάψτε τις ταμπλέτες/την εφημερίδα.
  • Το μέγιστο ύψος της στοίβας των ξύλων πρέπει να είναι ακριβώς πιο κάτω από τα ανοίγματα της παροχής δευτερογενούς αέρα (για το μοντέλο Ermis). Τα ανοίγματα δε πρέπει να καλύπτονται από ξύλα (μοντέλο Apollo).
 6. Μόλις βεβαιωθείτε ότι η καπνοδόχος έχει ζεσταθεί αρκετά για να «τραβήξει» (μετά από 5 – 10 λεπτά), κλείστε το πορτάκι και την παροχή πρωτογενούς αέρα.
 7. Μειώστε την ποσότητα δευτερογενούς αέρα στην επιθυμητή θέση ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η καύση. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει επαρκής αέρας (οξυγόνο) για τη διατήρηση διαυγούς και δυνατής φλόγας όταν μειωθεί η ποσότητα του αέρα καύσης, αλλά και μετά.
 8. Μόλις η φωτιά καταλήξει σε παχιά στρώση χόβολης, μπορείτε να προσθέσετε ξανά ξύλα. Τροφοδοτείτε τη θερμάστρα συχνά αλλά με μικρές ποσότητες καυσόξυλων, το πολύ 3 kg κάθε φορά. Εάν η θερμάστρα είναι υπερβολικά γεμάτη, η παραγόμενη θερμότητα ενδέχεται να προκαλέσει υπερβολική καταπόνηση της καπνοδόχου. Η τροφοδοσία της φωτιάς με ξύλα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Λύσεις

Το ξύλο δεν αναφλέγεται μόλις ανάβει η θερμάστρα. Η φωτιά απλά καπνίζει. Η φωτιά σβήνει:

 • Ανοίξτε την παροχή αέρα
 • Ακατάλληλο προσάναμμα
 • Υπερβολικά υγρά ξύλα
 • Υπερβολικά χοντρά καυσόξυλα
 • Γεμάτο σταχτοδοχείο

Έντονο κάπνισμα στον θάλαμο καύσης, έντονη καπνιά στο τζάμι:

 • Ανοίξτε την παροχή αέρα
 • Υπερβολικά μικρή ποσότητα ξύλου
 • Υγρά ή υπερβολικά χοντρά καυσόξυλα

Από τη θερμάστρα διαφεύγει καπνός:

 • ελέγξτε τον επαρκή ελκυσμό αέρα στην καπνοδόχο, ανάψτε δοκιμαστική φωτιά
 • μεριμνήστε για επαρκή παροχή αέρα